Podcast

Radicle: Η Νέα Εποχή της Κρυπτογραφίας

By Endeavor Greece Oct 25, 2021

Ο Ελευθέριος Διακομιχάλης πιστεύει ότι μπορεί να ανταγωνιστεί τη Microsoft. Τουλάχιστον αυτό κάνει η Radicle, μία startup εταιρεία που έχει δημιουργήσει ένα ασφαλές, ανεξάρτητο και αποκεντρωμένο δίκτυο για μηχανικούς, και έχει ως στόχο να δώσει τέλος στην εξάρτησή τους από το GitHub, της Microsoft.

Με σπουδές στατιστικής στην ΑΣΟΕΕ και ένα ενδιαφέρον για την τεχνολογία που εκδηλώθηκε από εφηβική κιόλας ηλικία, ο Ελευθέριος Διακομιχάλης μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά έζησε από μικρή ηλικία στο εξωτερικό. Στα 22 του έκανε το μεταπτυχιακό του στην Ολλανδία και μετά πέρασε έξι μήνες στις ΗΠΑ, πριν να βρεθεί το 2011 στο Βερολίνο.

Τεχνολογία και μουσική

«Προσπαθούσα να φέρω κοντά όλα αυτά που αγαπάω, δηλαδή την τεχνολογία και τη μουσική», λέει στο Outliers, το podcast της Endeavor Greece με media partner το MoneyReview, περιγράφοντας πώς βρέθηκε να δουλεύει στην SoundCloud όταν αυτή ήταν ακόμα μία μικρή startup, με 15 άτομα προσωπικό. Το γεγονός ότι και ο ίδιος ασχολείται ερασιτεχνικά με τη μουσική στον ελεύθερο χρόνο του, ενίσχυε το ενδιαφέρον του για την εταιρεία.

Η SoundCloud μεγάλωσε πολύ και εκείνος παρέμεινε στην εταιρεία για 6,5 χρόνια. Υπεύθυνος για το data science και το data engineering, έφτασε να διοικεί τρεις διαφορετικές ομάδες με 50 άτομα προσωπικό, ώσπου το 2016 άρχισε να νιώθει ότι βαριέται. «Δεν γινόταν τίποτα νέο», λέει. Ήταν την εποχή εκείνη που άρχισε να ασχολείται με τα cryptonetworks. Άλλωστε, όπως λέει, το Βερολίνο έχει μεγάλη crypto σκηνή. Στο SoundCloud γνώρισε τον Alexis Sellier, έναν χάκερ πιο γνωστό ως cloudhead, με τον οποίο εκείνη την εποχή έγραφαν κώδικα και «έπαιζαν» κυρίως με το ethereum και δευτερευόντως με το bitcoin. Όταν διαπίστωσαν ότι πολλά από τα δίκτυα του crypto στηρίζονται στο GitHub της Microsodt, τους ήρθε η ιδέα που θα εξελισσόταν τελικά στην Radicle. «Πιστέψαμε ότι τα crypto networks θα είναι το νέο μεγάλο πράγμα στο διαδίκτυο», λέει ο Διακομιχάλης εξηγώντας ότι με τον Sellier άρχισαν να δημιουργούν ένα δίκτυο που έχει ως κοινό αυτές τις αποκεντρωμένες κοινότητες. 

Πώς απογειώθηκε η ιδέα

Παρότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων βρισκόταν την εποχή εκείνη σε bear market και λίγοι ασχολούνται με αυτήν, ο Διακομιχάλης είχε πειστεί για τις προοπτικές των δικτύων αυτών. Όταν συζήτησε την ιδέα του με έναν από τους συνιδρυτές του SoundCloud, εκείνος του είπε ότι για να την υλοποιήσει χρειάζεται 100 εκατ. δολάρια, όμως δεν κατάφερε να τον αποθαρρύνει. Το 2017, ο Διακομιχάλης αποφασίζει να αφήσει τη δουλειά του γιατί πιστεύει στην ιδέα του και στο πόσο διαφορετική είναι από το status quo. Η Radicle κάνει την πρώτη της πρόσληψη τον Μάρτιο του 2018 και τον Φεβρουάριο του 2019 κυκλοφορεί το πρώτο version του Radicle.Στην πορεία, η εταιρεία ολοκλήρωσε το δίκτυο peer-to-peer με το ethereum και έβγαλε ένα token, το RAD, οι κάτοχοι του οποίου ουσιαστικά αποφασίζουν για όσα συμβαίνουν μέσα στο Radicle.

Η εταιρεία έκανε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησής της το 2018, από τον οποίο άντλησε 2 εκατ. δολάρια και το καλοκαίρι του 2019 «σήκωσε» 5 εκατ. δολάρια. Ακολούθησε ένας γύρος χρηματοδότησης με σημαντικούς επενδυτές, όπως οι NFX, Galaxy Venture Capital και Balaji Srinivasan.Και όταν βγήκε το token, οι κάτοχοί του αποφάσισαν να κάνουν ένα token sale, από το οποίο άντλησαν 25 εκατ. δολάρια. Σήμερα, περίπου 5.500 άτομα έχουν στην κατοχή τους το token RAD, με τον Διακομιχάλη να εξηγεί ότι κάποιοι από αυτούς είναι επενδυτές, κάποιοι είναι «παίκτες» των κρυπτονομισμάτων αλλά πολλοί είναι χρήστες του Radicle που πιστεύουν στην ιδέα και θέλουν να συμμετάσχουν με αυτόν τον τρόπο.