Αφήνουμε πίσω μας τις οθόνες, και συνδεόμαστε με τον κόσμο από κοντά

Δημιουργώντας παγκόσμιο δίκτυο από 6 διαφορετικές χώρες σε 3 μήνες

Χωρίς παρεξήγηση, Zoom, ελπίζουμε στο μέλλον να μην χρειαστεί να προφέρουμε ξανά τις λέξεις «Συγγνώμη, δεν μπορώ να σας ακούσω, το μικρόφωνο είναι κλειστό». 

Όταν πριν από μερικούς μήνες ο κόσμος άνοιξε ξανά, μας δόθηκε επιτέλους η ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε όλες αυτές τις εμπειρίες που τόσο μας είχαν λείψει. Η δυνατότητα εμβολιασμού κατά της COVID-19 προσέφερε ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας στην ομάδα της Endeavor Greece να διοργανώσει ταξίδια σε μεγάλα επιχειρηματικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, κι έτσι χωρίς να διστάσουμε, αδράξαμε την ευκαιρία. 

Καθώς η ομάδα μας με προσοχή στράφηκε ξανά στη διοργάνωση εκδηλώσεων και συναντήσεων με φυσική παρουσία, δώσαμε προτεραιότητα στην επανασύνδεση με τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού και στη διασύνδεση ταλαντούχων επαγγελματιών με το οικοσύστημα στην Ελλάδα που διαρκώς επιταχύνεται. Ο στόχος μας είναι να διευρύνουμε την παρουσία μας στον παγκόσμιο χάρτη, ώστε να φέρουμε στη χώρα υψηλού επιπέδου ταλέντα που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην Ελλάδα. 

Απαρχή των προσπαθειών μας να επανασυνδέσουμε την επιχειρηματική κοινότητα ήταν η ευκαιρία να διοργανώσουμε το πρώτο Περιφερειακό Διοικητικό Συμβούλιο στην Αθήνα, τον Αύγουστο του 2021.

Γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι οι δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ την φυσικής συνάντησης για την δημιουργία διασυνδέσεων, και αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη που καταφέραμε να συναντηθούμε από κοντά και να γιορτάσουμε με τα μέλη του δικτύου μας. 

Διοργάνωση Εκδηλώσεων στο Εξωτερικό

Στην Endeavor διψάμε για σύνδεση. Όντας ένας από τους πρώτους οργανισμούς που αξιοποίησε την επανεκκίνηση των ταξιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο, καταφέραμε σύντομα να δημιουργήσουμε σημαντικές ευκαιρίες διασύνδεσης με υψηλό αντίκτυπο για το δίκτυό μας. Έτσι, θυμηθήκαμε πόσο πολύ η ενέργεια, η έμπνευση και η δημιουργικότητα εξαρτώνται από τη συνεργασία και την καινοτομία που αναπτύσσονται μέσω της φυσικής παρουσίας και συμμετοχής. 

Φιλοξενήσαμε εκδηλώσεις δικτύωσης και προσκαλέσαμε τόσο το δίκτυό μας από τα γραφεία του εξωτερικού, όσο και επιχειρηματίες, επενδυτές και οργανισμούς που έχουν την πρόθεση για δημιουργία πολλαπλασιαστικού αποτυπώματος στην κοινωνία είτε ως ενισχυτές αλλά και ως κινητήριες δυνάμεις της επιχειρηματικότητας με υψηλό αντίκτυπο.

London

Η πόλη σφύζει από ευκαιρίες τις οποίες η ομάδα της Endeavor εξερεύνησε και αξιοποίησε στο έπακρο. Η επίσκεψή μας στην ελληνική κοινότητα της βρετανικής πρωτεύουσας ήταν σημαντική καθώς εκεί βρίσκονται πολλά μέλη από το χαρτοφυλακίου μας. Ήταν συναρπαστικό που έπειτα από τόσο καιρό συναντηθήκαμε αυτοπροσώπως με επιχειρηματίες όπως η Νίκη Γουλιμή από τη Nova Credit, η Μαρία Χάτζου από τη Lifebit, και ο Σωκράτης Παπαφλωράτος από τη Numan. Εμπλουτίσαμε τις ιδέες μας σχετικά με το πώς να προωθήσουμε το Ελληνικό Οικοσύστημα Καινοτομίας στο Λονδίνο, και πώς να να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τους εξαιρετικά δυναμικούς παίκτες και τις διασυνδέσεις μας στην περιοχή.

Εκτός από την επανασύνδεσή μας με μέλη του δικτύου μας που έχουν την έδρα τους στη Βρετανία, η ομάδα μας εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με υψηλού επιπέδου επενδυτές από τη Softbank Vision Fund, την EBRD Venture Capital και τη BC Partners.

Αυτές οι συναντήσεις προετοίμασαν το έδαφος για τη δημιουργία σταθερών σχέσεων που θα διευρύνουν το δίκτυο των επενδυτών μας, και θα προσδώσουν επιπρόσθετη αξία στην κοινότητα της Endeavor. 

Στον τομέα της τεχνολογίας της υγείας (HealthTech) αξιοποιήσαμε την επιχειρηματική κοινότητα του Λονδίνου, διοργανώνοντας μια συνάντηση με μεγάλους επιχειρηματίες, όπως ο Μιχάλης Παπαδάκης από τη Brainomix και μέντορες από το ελληνικό και παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό μας. Στόχος, ήταν και είναι να διευρύνουμε τις διασυνδέσεις μας και να έχουμε μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κλάδο του HealthTech στο Λονδίνο, έτσι ώστε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους επιχειρηματίες μας και να χαρτογραφήσουμε τα ταλέντα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Ελλάδα. 

Επιπλέον, συναντηθήκαμε με οργανισμούς όπως οι Sifted, Tech Nation και Bloomberg, και εταιρείες με προγράμματα επιτάχυνσης όπως το Techstars, με σκοπό να συλλέξουμε ιδέες για το πώς αυτοί οι οργανισμοί δομούν και υποστηρίζουν τα οικοσυστήματά τους. Επιπλέον, συζητήσαμε μαζί τους το πώς η Endeavor μπορεί να γίνει ακόμα πιο εξωστρεφής σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και πιθανές ευκαιρίες συνεργασίας που θα μας επιτρέψουν να προσφέρουμε υπηρεσίες με ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο στο δίκτυό μας. 

Ρουμανία

Όντας το πρώτο γραφείο της Endeavor στην Ευρώπη, που ιδρύθηκε το 2012, είχαμε την τύχη να διδαχτούμε πολλά από την πολυκύμαντη πορεία μας και να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα έχοντας αποκτήσει πολλές εμπειρίες. H Endeavor προβάλλει ως κύριο χαρακτηριστικό της το πολλαπλασιαστικό της αποτέλεσμα, και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να το εξωτερικεύσει από το να μεταλαμπαδεύσει την νοοτροπία αυτή στο νέο προσωπικό και στα γραφεία της. Η συνεργασία μας με το γραφείο της Ρουμανίας ήταν μια συναρπαστική εμπειρία, καθώς προσφέραμε τις ιδέες που αποκομίσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Οι ομάδες μας αντάλλαξαν επιχειρησιακές τακτικές ώστε να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στα δίκτυά μας. 

Έπειτα από το πρώτο ταξίδι μας, μέλη της ομάδας μας από τον τομέα του HealthTech επέστρεψαν στο Βουκουρέστι για να συναντηθούν με άτομα από το εγχώριο δίκτυο υπηρεσιών υγείας. Πολλοί σημαντικοί επιχειρηματίες καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να προωθήσουν την παρουσία της Endeavor στη χώρα, και να δημιουργήσουν μια ισχυρή κοινότητα υπηρεσιών υγείας στα Βαλκάνια.

Πορτογαλία, Web Summit

Καταρχάς, με τη συμμετοχή της στο Web Summit, η Endeavor Greece βρέθηκε εκτεθειμμένη σε πολλές ευκαιρίες συνεργασίας. Παρακολουθώντας από κοντά το μεγαλύτερο συνέδριο τεχνολογίας, η ομάδα μας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους συντονιστές του Web Summit και να συζητήσει τις ατέλειωτες δυνατότητες που προσφέρονται για να αναδείξουμε το δίκτυό μας σε περιφερειακό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. 

Καθώς είμαστε ένας οργανισμός που κάνει μεγάλα όνειρα, οραματιζόμαστε ότι η Ελλάδα δημιουργεί ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες μας,σε ένα επίπεδο που ξεπερνά την απλή συμμετοχή.

Ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι της Endeavor Greece δίχως τις απαραίτητες εκδηλώσεις δικτύωσης; Ασφαλώς και όχι. Στην Πορτογαλία, διοργανώσαμε δύο συναντήσεις που συνέβαλαν στη δημιουργία διασυνδέσεων ανάμεσα σε εταιρείες της Endeavor και σε ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείας (ScaleUp companies). Μεταξύ των πρώτων συγκαταλέγονται εταιρείες όπως η Bryq και η PNOE, ενώ οι δεύτερες περιλαμβάνουν εταιρείες όπως οι Bubble.io και Chilli Piper. Επιπλέον, συναντήσαμε οργανισμούς που διαχειρίζονται κορυφαία προγράμματα επιτάχυνσης για νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες επενδυτικών συμμετοχών , όπως οι PlugandPlay και Phystech Ventures, καθώς και πιθανούς μέντορες, όπως ο Chris Morton από τη Lyst και ο Emmanuel Straschnov από την Bubble.io σε μια προσπάθεια να διευρύνουμε το δίκτυο των επενδυτών μας και να προσφέρουμε περισσότερους πόρους στους επιχειρηματίες μας. 

Φινλανδία, Slush

Η Endeavor Greece επισκέφτηκε τη Φινλανδία για να παρακολουθήσει το Slush, μια σημαντική εκδήλωση ευρωπαϊκου βεληνεκούς και έχει ως στόχο την προώθηση συναντήσεων ανάμεσα σε επενδυτές και ιδρυτές startups, καθώς αποβλέπει στη δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας από startup. 

Συμμετείχαμε με σκοπό να διευρύνουμε το δίκτυο των επενδυτών μας και να υποστηρίξουμε τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας στην προσπάθειά τους να αντλήσουν κεφάλαια, καθώς επίσης να τις συνδέσουμε και να τις εμπλέξουμε με το Ελληνικό Οικοσύστημα Καινοτομίας στη Φινλανδία και στο Slush.

Ήταν μια μοναδική ευκαιρία, όπως και στο Web Summit, καθώς αναζητήσαμε νέες δυνατότητες για να αυξήσουμε την προβολή μας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να γίνουμε πιο εξωστρεφείς στο εξωτερικό. 

Έχοντας ως αφετηρία μας αυτή τη λογική, η ομάδα πραγματοποίησε πολλές σημαντικές συναντήσεις με μέσα ενημέρωσης μεγάλης επιρροής. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται τα Tech.eu, Wired, Sifted, και η οργανωτική ομάδα του Slush. Μας εφοδίασαν με σημαντικές ιδέες σχετικά με το Ελληνικό Οικοσύστημα Καινοτομίας και για το πώς η ομάδα μπορεί να δημιουργήσει συνεργασίες για να αυξήσει την προβολή της στα media και την ένταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο με προσπάθειες δικτύωσης αλλά και μέσω της προβολή των εκδηλώσεων. 

Διοργανώσαμε ένα δείπνο, και δύο πρωινά γεύματα με πολλούς σημαντικούς παρευρισκόμενους στο καθένα. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε τη συνάντηση που διοργανώσαμε με τον επιχειρηματία της Endeavor Guillaume Pousaz, ιδρυτή της Checkout.com , μιας από τις μεγαλύτερες startups στην Ευρώπη. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν οι μέντορες της Endeavor Yianni Pipilis, Διευθύνων Εταίρος στο SoftbankVisionFund, και Νίκος Καλλιαγκόπουλος, Partner στην Prime Ventures (VC) καθώς και 10 κορυφαίες σκανδιναβικές ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες.

Κατάρ, WISE

Η Endeavor Greece επισκέφτηκε το WISE, το Παγκόσμιο Συνέδριο Καινοτομίας για την Εκπαίδευση, για να διευρύνει το δίκτυο της στον τομέα της τεχνολογίας της εκπαίδευσης (EdTech network) και να υποστηρίξει το πρόγραμμα επιτάχυνσης WISE, πραγματοποιώντας καίριες συναντήσεις με τις εταιρείες που συμμετείχαν.  

Επιχειρηματίες της Endeavor ανέλαβαν το ρόλο του συντονιστή διοργανώνοντας αρκετές συνεδριάσεις στο πλαίσιο του WISE Summit, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται o Melvyn Lubega, ιδρυτής της Go1 και η Rama Kayyali, CEO & συνιδρύτρια της Little Thinking Minds. Ο ScaleUp επιχειρηματίας Νικόλαος Νίκου, ιδρυτής & CEO της Classter από το δίκτυο της Endeavor Greece ήταν επίσης παρών. Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με  κορυφαίους επιχειρηματίες, επενδυτές και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στελέχη, των οποίων η δουλειά έχει ως στόχο να αλλάξει το τοπίο του EdTech σε όλο τον κόσμο. Σχεδιάζουμε να εμπλέξουμε ενεργά αυτά τα πρόσωπα εντάσσοντάς τα στο χαρτοφυλάκιό μας.

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να γιορτάσει κανείς το τέλος αυτής της χρονιάς από ένα ταξίδι στην πόλη που έχει την έδρα της η Endeavor; Με άλλα λόγια, στη Νέα Υόρκη. Καθώς η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα αναπτύσσεται γοργά στην πόλη της Νέας Υόρκης, προσκαλέσαμε 40 έλληνες ιδρυτές, επενδυτές και στελέχη σε μια βραδιά δικτύωσης, και συζητήσαμε για τις φιλοδοξίες και τις νέες ιδέες τους σχετικά με το μέλλον του Ελληνικού Οικοσυστήματος Καινοτομίας. Η επίσκεψή μας περιλάμβανε επίσης την παροχή ανατροφοδότησης από την παγκόσμια ομάδα σχετικά με την επιχειρησιακή μας λειτουργία, με στόχο να μεγιστοποιήσουμε τον πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στο δίκτυό μας. 

Διοργανώσαμε μια συνάντηση με εγχώρια στελέχη και επιχειρηματίες της Endeavor Greece, στην οποία συμμετείχαν οι κυρίες Κωστάντζα Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Endeavor Greece και Linda Rottenberg, συνιδρύτρια & CEO της Endeavor. Συναντήσαμε τις εταιρείες που πρόκειται να ενταχθούν στο πρόγραμμα ScaleUp, και καταφέραμε να τους δώσουμε από κοντά όλες τις πληροφορίες που πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους για να τις βοηθήσουμε να προχωρήσουν.

Το ταξίδι στη Νέα Υόρκη βοήθησε την Endeavor Greece να διασφαλίσει χρηματοδότηση και να ευαισθητοποιήσει την επιχειρηματική κοινότητα για το όραμα και την πρόοδό της. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε δεσμεύσει χρηματοδότηση ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονται για το Endeavor Catalyst IV και έχουμε ως στόχο να αντλήσουμε επιπλέον 25 εκατομμύρια δολάρια από ελληνικές ετερόρρυθμες εταιρείες.

Στόχος του δικτύου είναι να έχει η Endeavor Greece στην κατοχή της το 10% του συνολικού Fund IV. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Endeavor Catalyst είναι αισθητή στο Fund III, στο οποίο αντλήσαμε 5 εκατομμύρια δολάρια από ελληνικές ετερόρρυθμες εταιρείες  (from Greek LPs=limited partners) γεγονός που οδήγησε στην κατοχή μας το 4% του Fund.

Μέχρι τώρα το Endeavor Catalyst III έχει επενδύσει σε 36 εταιρείες, 24 από τις οποίες είναι “μονόκεροι” και είχαμε και 4 αρχικές δημόσιες προσφορές μετοχών (IPOs). Επιθυμία μας είναι το δίκτυό μας να διαδραματίσει πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στο Endeavor Catalyst και να εδραιώσει το αποτύπωμά του στην κοινωνία.

Προσθέτοντας Αξία στο Ελληνικό Οικοσύστημα

Αξιοποιώντας τα ελληνικά επιχειρηματικά κέντρα κάθε χώρας, η ομάδα και το δίκτυο της Endeavor κατάφερε να προσθέσει σημαντική αξία στο χαρτοφυλάκιό της. Ένας από τους στόχους στον οποίο θα επικεντρωθούμε το 2022 είναι η  σταθερή ανάπτυξη, αναδεικνύοντας τις επόμενες ιστορίες επιτυχίας και τους επιχειρηματίες με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η σημασία της παγκόσμιας δικτύωσης διαφαίνεται σε κάθε μας βήμα και σε κάθε γωνιά του κόσμου. Η ομάδα μας επιθυμεί να αξιοποιήσει όλους του πιθανούς πόρους, ώστε η Endeavor Greece να μετατρέψει τη διαδικασία δικτύωσης σε μια αξέχαστη και μοναδική εμπειρία. Διαπιστώσαμε ότι πολύτιμες διασυνδέσεις είναι εφικτές και υλοποιήσιμες τόσο με διαδικτυακό τρόπο όσο και με φυσική παρουσία. 

Αισθανόμαστε μεγάλη ευγνωμοσύνη γιατί κάθε συνάντησή μας πρόβαλε στην επιφάνεια η ανάγκη κάθε ανθρώπου να δημιουργήσει σταθερές διαπροσωπικές σχέσεις με μέλη του δικτύου μας. 

Η ομάδα της Endeavor Greece ακολούθησε με προσοχή όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες σε σχέση με την πανδημία της COVID-19 και πήρε πρόσθετα προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια τόσο της ομάδας της όσο και όσων συναντήσαμε στο εξωτερικό. Ελπίζουμε να σας συναντήσουμε σύντομα ξανά από κοντά, χωρίς τη συμβολή μιας κάμερας, καθώς θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε μαζί διασυνδέσεις με υψηλό αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap