ΜΕΛΕΤΕΣ

Εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα και απασχόληση: Ζητείται προσέγγιση

26 June 2017

Παρά τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας, οι περισσότεροι εργοδότες δηλώνουν δυσκολία να βρουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να καλύψουν συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης. Ενώ ο χάρτης της απασχόλησης μεταβάλλεται δραστικά, τα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων δεν προσαρμόζονται γρήγορα, με εξαίρεση τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Το 53% των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων παρακολουθούν αντικείμενα σπουδών που δε συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Αναντιστοιχία των προσφερόμενων δεξιοτήτων με τις ανάγκες της αγοράς, γνώσεις που δεν προσαρμόζονται στις εξελίξεις και απουσία soft skills προβληματίζουν τις επιχειρήσεις. Ανεπαρκή επαγγελματικό προσανατολισμό, έλλειψη οργανωμένης πληροφόρησης, αδιαφορία από επιχειρήσεις και ΑΕΙ βλέπουν οι φοιτητές. Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα της μελέτης μας σε συνεργασία με την ΕΥ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η Ελληνική Επιχειρηματικότητα σε Αριθμούς

1 February 2017

Η νέα μελέτη της Endeavor Greece αποτυπώνει την πτώση στον αριθμό των συστάσεων νέων εταιρειών για το 2016 και καταγράφει πως κινήθηκαν οι βασικοί κλάδοι σε σχέση με το 2012.

Τέσσερα Χρόνια Endeavor Greece

10 November 2016

H Endeavor Greece συμπληρώνει τέσσερα χρόνια στοχευμένης στήριξης δυναμικά αναπτυσσόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των εταιριών του δικτύου της.

Aνθρώπινο δυναμικό: #1 εξαγόμενο “προϊόν” της Ελλάδας

20 July 2016

Η Endeavor Greece καταγράφει την προστιθέμενη αξία και τα φορολογικά έσοδα που δημιουργούν στις χώρες υποδοχής οι Έλληνες που έφυγαν για το εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης (2008-2016).

Η έξοδος των ελληνικών επιχειρήσεων

6 April 2016

Η Endeavor Greece καταγράφει την τάση των ελληνικών επιχειρήσεων για μεταφορά της έδρας ή μέρους της δραστηριότητάς τους στο εξωτερικό. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 300 επιλεγμένων επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων και μεγεθών κατά το διάστημα 23-31 Μαρτίου.

Impact Report 2015-16

26 February 2016

Η Endeavor Greece συμπλήρωσε 3 χρόνια δραστηριότητας στην Ελλάδα. Οι εταιρείες που στηρίζει έχουν δημιουργήσει 6.400 θέσεις εργασίας, έχουν συνολικό τζίρο €163 εκ. και έχουν προσελκύσει κεφάλαια €40εκ. Αν ήταν ένας ενιαίος όμιλος εταιρειών, θα βρισκόταν στους 10 μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας. Μια οικογένεια εταιρειών που μεταξύ άλλων παράγει 4.000.000 συσκευασίες δερμοκαλλυντικών, 6.000.000 συσκευασίες βαλσαμικού, 54.000.000 συσκευασίες αναψυκτικών, ηγείται της καινοτομίας στο χώρο των ασφαλίσεων και δίνει κάθε χρόνο 800.000 quotes για ασφαλίσεις, φιλοξενεί ~200.000 τουρίστες κάθε χρόνo και πουλάει 2.200.000 αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια και έχει παρουσία σε 50 χώρες.

Η επιχειρηματικότητα μέσα από τα μάτια των νέων: κάτι αλλάζει

1 December 2015

Σε ένα περιβάλλον επίμονα υψηλής ανεργίας, οικονομικής στασιμότητας και αβεβαιότητας, εγκαθίσταται στα ελληνικά Πανεπιστήμια ένα εντεινόμενο ρεύμα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας. Οι μέχρι σήμερα επικρατούσες αντιλήψεις σχετικά με την επιχειρηματικότητα στα Πανεπιστήμια, το προφίλ και τα κίνητρα των επίδοξων επιχειρηματιών, αλλά και τη στήριξη που ζητούν από το κράτος και την κοινωνία, ανατρέπονται πλήρως από τους  ίδιους τους φοιτητές. Αυτό προκύπτει από εκτεταμένη έρευνα της Endeavor Greece, της EY, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2222 φοιτητών που φοιτούν σε περισσότερα από 20 ελληνικά πανεπιστήμια.

#GReality: Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα με Κεφαλαιακούς Ελέγχους

3 August 2015

Η Endeavor Greece καταγράφει τη νέα πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 300 επιλεγμένων επιχειρήσεων κατά το διάστημα 13-17 Ιουλίου.

Δημιουργώντας Θέσεις Εργασίας για τους Νέους

28 July 2015

Η ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους νέους και οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης του υψηλού ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας αποτυπώνονται στη μελέτη της Endeavor Greece με τίτλο: “Δημιουργώντας Θέσεις Εργασίας για τους Νέους”. Η μελέτη βασίζεται στην ανάλυση δημογραφικών στοιχείων απασχόλησης από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τα στατιστικά δεδομένα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και τα ευρήματα από δύο έρευνες. Η πρώτη έρευνα διεξήχθη από την QED και περιλάμβανε ποσοτική και ποιοτική έρευνα σε ένα δείγμα νέων ηλικίας 18-34. Η δεύτερη έρευνα διεξήχθη από την Endeavor Greece σε ένα δείγμα επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων στελεχών. Αποκλειστικός δωρητής της μελέτης είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δύο χρόνια Endeavor στην Ελλάδα

1 December 2014

H Endeavor Greece συμπληρώνει δύο χρόνια στοχευμένης στήριξης δυναμικά αναπτυσσόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των εταιριών του δικτύου της.

Τα Ελληνικά Startups σε Αριθμούς

20 March 2014

Η Endeavor Greece καταγράφει βασικά μεγέθη και χαρακτηριστικά των startups στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της αυξημένης δραστηριότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και του έντονου διαλόγου για το θέμα.

Επιχειρηματικές και Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ελλάδα Σήμερα

1 November 2013

Η μελέτη με τίτλο Επιχειρηματικές και Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ελλάδα Σήμερα εκπονήθηκε με την αφορμή της συμπλήρωσης ενός χρόνου λειτουργίας της Endeavor Greece. Η μελέτη παρουσιάζει δεδομένα για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και προσδιορίζει το βαθμό αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Επίσης, αξιοποιεί στοιχεία έρευνας και συνεντεύξεις με ειδικούς από το δίκτυο της Endeavor για να προσδιορίσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη χώρα. Περιγράφει το προφίλ της νέας γενιάς επιχειρηματιών και τη στήριξη που αναζητούν για να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους. Τέλος, αποτυπώνει το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον και προσδιορίζει τα επόμενα βήματα για τη δημιουργία του κατάλληλου «οικοσυστήματος».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νεα!