Πρώτο Θέμα: Endeavor: Ένα δίκτυο που ανοίγει πόρτες

107f6fcd625d83806fd55ad771b28537_XL.jpg,qt=1447171344.pagespeed.ce.fXwRmbqyW9

11 November 2015
Πηγή: -

Ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, εκ των συνιδρυτών της εταιρείας Blueground, ήταν ένας από τους δύο νέους επιχειρηματίες που εντάχθηκαν πρόσφατα στο δίκτυο της Endeavor. Η τελευταία, ως γνωστόν, είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επιλέγει και στηρίζει τις πιο υποσχόμενες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο με τη βοήθεια κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών και επενδυτών παγκοσμίως. Με αφορμή αυτή την ένταξη θέλησα να ξεφύγω από τα τετριμμένα και να αποτολμήσω έναν μικρό -σχεδόν πρόχειρο- απολογισμό πεπραγμένων. Η αρχική μου πρόθεση ήταν να απευθυνθώ στα παλαιότερα μέλη του διεθνούς δικτύου από την Ελλάδα και να μάθω από πρώτο χέρι τα οφέλη -τα συγκεκριμένα οφέλη- της υψηλής προστιθέμενης αξίας διασύνδεσης.

Με άλλα λόγια, επεδίωξα να πληροφορηθώ δίχως φιοριτούρες και άλλα… καθρεφτάκια πώς ανοίγουν οι  πόρτες για συνεργασίες, συμπράξεις ή συνεταιρισμούς ανάμεσα σε επιχειρηματίες και επιχειρήσεις που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά ο ένας από τον άλλον, όπου εκείνο που διαμορφώνει τη σχέση τους είναι η ένταξη σε μια κοινότητα του παγκόσμιου χωριού.

«Στην περίπτωσή μας, καθοριστική ήταν η συμβολή του προέδρου των Starbucks Ευρώπης – Ασίας – Αφρικής, που με βοήθησε να αποκτήσω μια νέα οπτική για τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας», λέει ο Χρήστος Παπαδημητρίου από την Καλαμάτα και την οικογενειακή επιχείρηση της Χ.Κ. Παπαδημητρίου, ενώ ο Οδυσσέας Ντότσικας, ιδρυτής και επικεφαλής του ThinkDigital Group, κατέθεσε τη δική του εμπειρία: «Εμείς αποκτήσαμε πρόσβαση στη Μέση Ανατολή μέσω τοπικών γραφείων και συνεργατών του οργανισμού. Την ίδια στιγμή αποκτήσαμε πρόσβαση και σε πελάτες παγκοσμίως που αναζητούσαν συνεργάτες στην περιοχή μας, όπως μια εταιρεία-μέλος του δικτύου από την Αργεντινή η οποία ενδιαφέρθηκε για την αγορά της Ευρώπης».

Δύο ενδεικτικά αλλά χαρακτηριστικά παραδείγματα ωφελειών για επιχειρηματίες των οποίων η ένταξη στο δίκτυο της Endeavor ήδη έχει τρέξει και έχει δοκιμαστεί. Συνολικά μίλησα με τέσσερις επιχειρηματίες-μέλη του δικτύου. Εκτός από τους προαναφερθέντες, συνομίλησα με τον ιδρυτή της Green Cola Περικλή Βενιέρη και τον ιδρυτή της Insurance Market Σωτήρη Παπαντωνόπουλο-Μαντόπουλο.

Χρήστος Παπαδημητρίου- Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ
«Νέα οπτική για τη στρατηγική ανάπτυξη της εταιρείας»

H εταιρεία Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ εντάχθηκε στο δίκτυο της Endeavor τον Μάιο του 2013, σε πάνελ επιλογής που πραγματοποιήθηκε στην Αργεντινή. Ιδρύθηκε το 1939 και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στη Νότια Ελλάδα. Με μια σειρά ποιοτικών και καινοτόμων μεσογειακών προϊόντων, έχει καταφέρει να διακριθεί στην Ελλάδα και διεθνώς σε 30 χώρες. Σήμερα δίνει έμφαση στο 100% φυσικό βαλσαμικό ξίδι που παράγεται αποκλειστικά από ελληνική σταφίδα, καθώς και στη νέα γενιά καινοτόμων μεσογειακών προϊόντων με βάση το ξίδι.  Οπως λέει ο κ. Παπαδημητρίου, CEO της εταιρείας και μέλος του δικτύου, «η συμμετοχή σε ένα διεθνές δίκτυο με μεγάλη δυναμική δίνει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με μεγάλους διεθνείς και ελληνικούς οργανισμούς και ανθρώπους με πολύτιμη εμπειρία. Η εταιρεία μέσω αυτής της δυνατότητας έχει ήδη πιο ξεκάθαρη στρατηγική, πληρέστερη και έγκαιρη πληροφόρηση και σαφείς αλλά και φιλόδοξους στόχους για το μέλλον. Στην περίπτωσή μας καθοριστική ήταν η συμβολή του προέδρου των Starbucks Ευρώπης – Ασίας – Αφρικής, που με βοήθησε να αποκτήσω μια νέα οπτική για τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας. Ακόμα και η διαδικασία επιλογής που είναι απαιτητική και με πολλά στάδια σε Ελλάδα και εξωτερικό, στη διάρκεια της οποίας έρχεσαι σε επαφή με έμπειρους επιχειρηματίες και στελέχη, με βοήθησε να ξεκαθαρίσω πολλά πράγματα και να αντιληφθώ καλύτερα πού βρίσκεται σήμερα η εταιρεία μου, τι δυνατότητες εξέλιξης υπάρχουν και πόσα πράγματα πρέπει να αλλάξουν».

Και προσθέτει: «Μέσω του δικτύου παρέχονται δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος μια σειρά υπηρεσίες, όπως mentorship και στρατηγικές συμβουλές ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας από τους 3.000 και πλέον επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο δίκτυο στις 24 χώρες όπου έχει παρουσία η Endeavor. Επιπλέον, μέσω συνεργασιών με επιχειρήσεις και οργανισμούς σε διεθνές επίπεδο, όπως η ΕΥ, λαμβάνουμε συγκεκριμένες υπηρεσίες που βοηθούν την επιχείρησή μας να αναπτυχθεί. Η ίδια δυναμική υπάρχει και στην Ελλάδα, όπου είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τους πολλά υποσχόμενους επιχειρηματίες της χώρας μας, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να αλληλοβοηθηθούμε στο πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που δραστηριοποιούμαστε σήμερα. Μάλιστα, με ορισμένους από αυτούς αναπτύξαμε και συνεργασία».

Περικλής Βενιέρης – Green Cola
«Σύμμαχος και συνοδοιπόρος στην πορεία της εταιρείας μας»

H Green Cola, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των αναψυκτικών, με την παραγωγή και εμφιάλωση να πραγματοποιείται στην Ορεστιάδα,  εντάχθηκε στο δίκτυο Endeavor τον περασμένο Φεβρουάριο. Με έτος γένεσης το 2012, η green cola είναι προϊόν τύπου cola με φυσικά συστατικά και ελάχιστη θερμιδική επιβάρυνση, το οποίο εκτός της ελληνικής αγοράς έχει βρει εξαγωγικά μονοπάτια και σε άλλες αγορές, όπως εκείνες του Ισραήλ, της Κύπρου, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, του Βελγίου και της Αυστραλίας.

«Η Endeavor αποτελεί για μας μια οικογένεια», λέει ο ιδρυτής της Green Cola Περικλής Βενιέρης και προσθέτει: «Είναι ένα ισχυρό δίκτυο ανθρώπων που βρίσκεται στη διάθεσή μας για να καλύψει όλες μας τις ανάγκες. Οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που σου παρέχει το δίκτυο είναι απεριόριστες και πάντα προσπαθούμε να τις αξιοποιούμε απόλυτα. Καθώς η εταιρεία μας αναπτύσσεται και εξελίσσεται συνεχώς, βρήκαμε στην Endeavor έναν σύμμαχο και συνοδοιπόρο στην πορεία μας αυτή».

Σωτήρης Παπαντωνόπουλος-Μαντόπουλoς- Insurance Market
«Καθοριστική βοήθεια στα σχέδιά μας για επέκταση»

Η εταιρεία εντάχθηκε στο δίκτυο τον Απρίλιο 2014 σε πάνελ επιλογής που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία. Η Insurance Market εξειδικεύεται στην παροχή ανεξάρτητων χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών συμβουλευτικών υπηρεσιών μέσω της δημιουργίας ηλεκτρονικών αγορών (e-marketplaces). Ξεκίνησε το 2006 και φιλοδοξεί να είναι ανά πάσα στιγμή «ο σύμμαχος του Ελληνα καταναλωτή στη σύγκριση, επιλογή και αγορά του βέλτιστου χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού προϊόντος και υπηρεσίας».  Ο λόγος στον ιδρυτή της Insurance Market, Σωτήρη Παπαντωνόπουλο-Μαντόπουλo: «Με την ένταξη της εταιρείας στο διεθνές δίκτυο της Endeavor είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σε δύο πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα που προσφέρονται στο Harvard Business School και το Stanford University. Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα μόνο για επιχειρηματίες του δικτύου, στα οποία έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους και να ακούσουμε τις τελευταίες εξελίξεις σε διάφορους τομείς με πολύ χρήσιμα case studies, αλλά και πρακτικές συμβουλές για την επιχείρησή μας».

«Η δυναμική του δικτύου έχει φανεί στην πράξη και έχει βοηθήσει τα σχέδιά μας για επέκταση σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Τουρκία. Μέσω του δικτύου Endeavor έχουμε έρθει σε επαφή με δυνητικούς συνεργάτες στις χώρες αυτές, αλλά και σε άλλες έχουμε πρόσβαση σε όποιον έχουμε ανάγκη. Για παράδειγμα, έχουμε έρθει σε επαφή με μια επιχείρηση αντίστοιχη με τη δική μας που είναι κορυφαία παγκοσμίως και έχει παρουσία στη Λατινική Αμερική. Το ίδιο ισχύει και για επενδυτές του εξωτερικού με τους οποίους έχουμε έρθει σε επαφή σε εκδηλώσεις, αλλά και άμεσα, για να συζητήσουμε τα σχέδιά μας και να εμπνευστούμε για τα επόμενα βήματα», καταλήγει.

Οδυσσέας Ντότσικας- ThinkDigital Group
«Αποκτήσαμε πρόσβαση και σε πελάτες παγκοσμίως»

To ThinkDigital Group (TDG) εντάχθηκε στο δίκτυο πριν από έναν χρόνο στην Κωνσταντινούπολη και δραστηριοποιείται στον χώρο της ψηφιακής διαφήμισης και marketing με παρουσία στην Κεντρική, στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και γραφεία σε Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία.
Μέσω των τριών εταιρειών του, ThinkDigital, ForestView και TailWind, το TDG υποστηρίζει διαφημιζομένους, διαφημιστικές εταιρείες και εκδότες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ψηφιακή διαφήμιση μέσα από αυτοματοποιημένες, βασισμένες σε ανάλυση δεδομένων τεχνολογικές και δημιουργικές λύσεις. Το TDG ιδρύθηκε το 2006 και συνεργάζεται με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες όπως οι Microsoft (MSN, Outlook), Facebook, Appnexus, Skype, Samsung, Shazam, Sizmek, καθώς και με δεκάδες τοπικούς πρωταθλητές.

Οπως αναφέρει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του TDG Οδυσσέας Ντότσικας, «η ένταξη στην Endeavor αποτελεί σφραγίδα ποιότητας για την εταιρεία και τον επιχειρηματία. Η προβολή της στην Ελλάδα και το εξωτερικό αυξάνεται, με την τοπική και τη διεθνή ομάδα της Endeavor να είναι συνέχεια στο πλευρό μας και να μας βοηθάνε σε διάφορα θέματα, όπως η ανάπτυξη και επέκταση σε χώρες του εξωτερικού. Στη δική μας περίπτωση, αποκτήσαμε πρόσβαση στη Μέση Ανατολή μέσω τοπικών γραφείων και συνεργατών του οργανισμού. Την ίδια στιγμή αποκτήσαμε πρόσβαση και σε πελάτες παγκοσμίως που αναζητούσαν συνεργάτες στην περιοχή μας, όπως μια εταιρεία-μέλος του δικτύου από την Αργεντινή η οποία ενδιαφέρθηκε για την αγορά της Ευρώπης. Η βοήθεια της Endeavor κατά τη διαδικασία αναζήτησης κεφαλαίων για την εταιρεία μας υπήρξε καταλυτική, καθώς είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το διεθνές επενδυτικό όχημα της Endeavor, αλλά και με εξειδικευμένους μέντορες για συμβουλευτική υποστήριξη. Παράλληλα συμμετείχαμε σε διεθνείς εκδηλώσεις που διοργανώνει η Endeavor με τη συμμετοχή μεγάλων ευρωπαϊκών επενδυτικών funds». Τέλος, ο ίδιος δεν παραγνωρίζει την ελληνική παράμετρο του δικτύου, δηλαδή το σκέλος της υποστήριξης που παρέχεται μέσω των συνεργασιών της Endeavor με άλλους οργανισμούς στη χώρα μας, όπως η Εθνική Τράπεζα, με την οποία και συνεργάστηκαν.

  • Tags:
  • -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Picture1

Το Instashop στο διεθνές δίκτυο της Endeavor

Το Instashop εντάχθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο της Endeavor, διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας με παρουσία σε 33 χώρες. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
0

Η Endeavor καλωσορίζει την Pollfish και τη Softomotive στο δίκτυό της

Οι εταιρείες Pollfish και Softomotive εντάχθηκαν στο παγκόσμιο δίκτυο της Endeavor, διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας με παρουσία […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Stiv media

Καλωσορίζουμε την OSeven στο διεθνές δίκτυο της Endeavor!

Η τεχνολογική εταιρία OSevenTelematics εντάχθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο της Endeavor, διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας με παρουσία πλέον […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
IMG_2335

H Dust+Cream στο διεθνές δίκτυο της Endeavor

Η εταιρεία καλλυντικών Dust+Cream εντάχθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο της Endeavor, διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας με παρουσία σε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
DcmzFKXX0AIEGVK

Δύο νέες ελληνικές εταιρείες εντάσσονται στο διεθνές δίκτυο της Endeavor

Οι εταιρείες τεχνολογίας Centaur Analytics, Inc. και Metamaterial Technologies Inc. (MTI) εντάχθηκαν στο παγκόσμιο δίκτυο της Endeavor, διεθνούς μη κερδοσκοπικού […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ