Ιστορία

Τo 1997 η Linda Rottenberg και ο Peter Kellner σχεδίασαν το όραμά τους σε μια χαρτοπετσέτα, όπως έχουν κάνει πολλοί νέοι επιχειρηματίες πριν και μετά από αυτούς. Η Endeavor θα γινόταν ένα νέο είδος μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την επιχειρηματικότητα: Προσδιορίζοντας και στηρίζοντας τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη μιας επιλεγμένης ομάδας νέων επιχειρηματιών σε αναπτυσσόμενες αγορές, αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας και τα έσοδα τους και θέτοντας τις βάσεις για αλλαγή στάσης απέναντι στην επιχειρηματικότητα σε αυτές τις κοινωνίες.

Ο Peter είχε επιστρέψει μόλις από ταξίδι του Harvard Business School στην Κίνα, όπου είδε από κοντά την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας που θα μεταμόρφωνε αυτή τη χώρα. Για τη Linda, η ιδέα γεννήθηκε σε ένα ΤΑΧΙ στο Buenos Aires. Συζητούσε με τον οδηγό και ξαφνιάστηκε από το γεγονός ότι είχε PhD Μηχανολογίας. Τον ρώτησε γιατί δεν είχε σκεφτεί να γίνει «entrepreneur» αντί για οδηγός ταξί. “Εmpresario?” τη ρώτησε, χρησιμοποιώντας μια λέξη που στα Ισπανικά σημαίνει μεγάλος επιχειρηματίας. Συνειδητοποίησε τότε ότι στα Ισπανικά δεν υπάρχει η λέξη “entrepreneur.”

Στην αρχή, η ιδέα αυτή για τις ανταπτυσσόμενες αγορές θεωρήθηκε παράλογη. Κανείς δεν πίστευε ότι υπάρχουν εκεί επιχειρηματίες και κυρίως mentors που θα τους υποστηρίξουν. Μια μικρή ομάδα έπεισε τους επιχειρηματικούς ηγέτες αρχικά στη Λατινική Αμερική να αφιερώσουν χρήματα αλλά και χρόνο στην Endeavor και τους επιχειρηματίες της. Η Νότια Αφρική ακολούθησε και μετά η Τουρκία και οι χώρες της Μέσης Ανατολής.

 • 1997
  Ίδρυση της Endeavor από τους Linda Rottenberg και Peter Kellner εν μέσω κρίσης στις αναπτυσσόμενες αγορές, λόγω της κατάρρευσης του ταϊλανδικού bhat.

 • 1998
  Ίδρυση γραφείων σε Χιλή και Αργεντινή.

 • 1999
  Διοργάνωση των πρώτων venture forums, που έφεραν σε επαφή διεθνείς επενδυτές με επιχειρηματίες των αναπτυσσόμενων αγορών

 • 2000
  Ίδρυση γραφείων σε Βραζιλία και Ουρουγουάη.

 • 2001
  Ίδρυση γραφείων στο Μεξικό. Η Endeavor επιλέγει τον 100ο επιχειρηματία. Το Time magazine εντάσσει τη Linda Rottenberg στους “Top 100 Innovator for the 21st Century.”

 • 2002
  Οι εταιρείες της Endeavor αυξάνουν τα έσοδά τους κατά 62% παρά τη νομισματική κρίση στη Λατινική Αμερική. Δημιουργείται και διδάσκεται το πρώτο Harvard Business School case study για την Endeavor.

 • 2004
  Ίδρυση γραφείου στη Νότιο Αφρική. Ο Edgar Bronfman, Jr. γίνεται πρόεδρος του Endeavor Global Board.

 • 2006
  Ίδρυση γραφείων σε Κολομβία και Τουρκία. Ο James Wolfensohn, πρώην Πρόεδρος της The World Bank, εντάσσεται στο Endeavor Global Board. Η Endeavor Brazil εγκαινιάζει το πρόγραμμα Entrepreneur Give-Back για τη στήριξη των βιώσιμων στόχων της Endeavor.

 • 2007
  Επέτειος 10 ετών. Η MercadoLibre γίνεται η πρώτη εταιρεία της Endeavor που μπαίνει στο NASDAQ. Δημιουργείται και διδάσκεται Stanford GSB case study. Το πρόγραμμα Give-Back ξεκινάει στη Βραζιλία. Η DentalCorp προχωρά για πρώτη φορά σε ενεχυρίαση μετοχών με δυνατότητα μετατροπής σε μετρητά.

 • 2008
  Η Omidyar Network προσφέρει δέσμευση $10MM στην Endeavor. Η Linda Rottenberg προεδρεύει στο World Economic Forum – Middle East, και ανακηρύσσεται σε μια από τους σημαντικότερους ηγέτες της Αμερικής από το U.S. News & World Report. Ο Wences Casares, ένας από τους πρώτους Endeavor Entrepreneurs, εντάσσεται στο Global Board.

 • 2009
  Ίδρυση γραφείου σε Ιορδανία και San Francisco. Δημιουργία ερευνητικής ομάδας Endeavor Center for High-Impact Entrepreneurship και δύο νέων premium διεθνών υπηρεσιών: Mentor Capital και Top 25. Η Endeavor Brazil συνδέει 5.3 εκ. ανθρώπους με τη Διεθνή Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας. Δημιουργία του δεύτερου HBS case study με έμφαση στην παρουσία της Endeavor σε Μέση Ανατολή και Νότιο Αφρική. Ο Andy Freire είναι ο πρώτος Entrepreneur που γίνεται και Πρόεδρος του ΔΣ μιας χώρας (Αργεντινή).

 • 2010
  Ίδρυση γραφείου στην Αίγυπτο. Ο CEO της Endeavor, μέλη των συμβουλίων από Μέση Ανατολή και Νότιο Αφρική και αρκετοί Endeavor Entrepreneurs συμμετέχουν στο US Presidential Summit on Entrepreneurship. Δημιουργείται το Διοικητικό Συμβούλιο της Endeavor Lebanon.

 • 2012
  Ίδρυση γραφείου στην Ελλάδα, τον πρώτο ευρωπαικό σταθμό της Endeavor.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νεα!